Werknemers die bewegen, leven gezonder en verzuimen minder

Elk bedrijf is gebaat bij gezonde medewerkers. Immers, vitale medewerkers hebben minder kans op ziekte en verzuimen minder. Natuurlijk is het van belang dat we de werkplek zo gezond mogelijk inrichten. Echter, gezond werken begint met het hebben van een gezond lijf, onder andere door genoeg te bewegen. Op de werkplek moeten we daaraan werken!

Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is gezond, dat is bekend. Bewegen noemen we vaak in één adem met sporten. Logisch, want wie sport, die beweegt. Hoe zit het met al die medewerkers die geen sport beoefenen? Juist voor die medewerkers is het van belang dat ze voldoende beweging krijgen. Dat kan op weg naar het werk, of op de werkvloer zelf. Werkgevers doen er goed aan om medewerkers te stimuleren voldoende te bewegen.

Bewegen volgens de beweegnormen

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten volwassenen, vijf dagen per week, tenminste dertig minuten matig intensief bewegen. Dat is bijvoorbeeld 30 minuten per dag fietsen of stevig wandelen. Op de fiets naar het werk gaan levert al snel gezondheidswinst op! Medewerkers die ervoor kiezen in de lunchpauze een stuk te wandelen, doen daar zeker goed aan. Volwassenen boven de 55 jaar mogen het volgens de beweegnorm iets rustiger aan doen: 30 minuten ontspannen wandelen in plaats van intensief wandelen mag ook.

Voorkom langdurig zitten tijdens het werk

Onderzocht is dat werknemers op een doordeweekse (werk)dag gemiddeld meer dan 10 uur zitten. Langdurig zitten is niet gezond; ook wanneer werknemers sporten en bewegen, is er nog een risico op gezondheidsklachten als ze te lang achtereen zitten. Beweeg! Neem niet de lift maar juist de trap op het werk, dat is verstandig. Naar een collega toelopen in plaats van e-mailen of telefoneren zorgt eveneens voor beweging op de werkvloer. Blijf niet de hele dag zitten; onderbreek het zitten ééns per half uur voor minimaal twee minuten. Daarbij is het belangrijk om op te staan en de benen goed te bewegen. Denk aan staand telefoneren, staand vergaderen en staand (of zelfs fietsend) werken met behulp van dynamisch kantoormeubilair, zoals een zit-sta bureau. Vertidesk kan u alles over de ruime mogelijkheden vertellen.

Bronnen:
RIVM Centrum Gezond Leven
Loketgezondleven.nl is een website van RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) en partners. TIVM-CGL werkt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

CBS i.s.m. RIVM, 2015
Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor.