Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor velen van ons een ‘nieuw’ begin. Voor de één is dat starten met goede voornemens, de ander begint met een schone lei en een derde gaat misschien wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Samenvattend zijn we met zijn allen op zoek naar geluk en dat heeft voor iedereen weer een andere betekenis.

Waar wordt u gelukkig van?

Geluk is een bijeffect; het is een gevoel dat u zomaar kan overvallen. Het CBS vertelt ons dat ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder zichzelf als gelukkig beschouwd. Maar wat ís dan gelukkig zijn en hoe houden we dat gevoel vast? We weten dat voor duurzaam levensgeluk twee dingen nodig zijn: plezier en voldoening. We kunnen natuurlijk niet alles bepalen wat op ons pad komt, maar we kunnen ons eigen geluk wel een handje helpen. Daarom zetten we tien tips om gelukkig te zijn op een rij:

1. Begin met lachen

Goed voor jezelf én de ander. Wie weet kan jouw collega wel een vriendelijk gezicht gebruiken. Want lachen werkt aanstekelijk. Wanneer u lacht, worden anderen ook vrolijk.

2. Complimenteer de ander (én uzelf!)

Dat kost u aan tijd vrijwel niets, maar brengt wel heel veel. Met een gemeend compliment kunt u de dag van iemand anders én die van uzelf positief veranderen. En dát geeft goede energie!

3. Verzamel mensen om u heen die u energie geven

Want dat zorgt ervoor dat u het maximale uit de dag haalt. En dát geeft u vaak een voldaan gevoel.

4. Geef (zonder verwachtingen)

Geef om te ‘geven’ en niet met als hoofddoel daar iets voor terug te krijgen. Niets terugverwachten voorkomt ook nog eens teleurstellingen.

5. Leef in het nu

U leeft vandaag. Dat betekent natuurlijk niet dat u niet mag dromen, maar het is wél belangrijk om nu gelukkig te zijn. Kijk daarom naar wat u nu al (bereikt) hebt.

6. Zeg dankjewel

Dat lijkt een open deur, maar is het niet. Vaak vergeten we het toch… Neem mensen en wat ze voor u doen niet voor lief en zeg dankjewel. Zo blijft u ook de waarde zien van wat een ander voor u doet.

7. Durf uzelf te ontdekken

Daar draait ons hele leven om, het is één grote ontdekkingsreis. En accepteer daarbij ook dat u helemaal goed bent zoals u bent.

8. En durf een ander te vergeven

Vergeven betekent niet dat u goedkeurt wat iemand heeft gedaan, maar het gaat erom dat u pijn loslaat. Vergeven doet u voor uzelf en met dat in uw achterhoofd, is het een stuk makkelijker om te doen.

9. Denk positief

Dat maakt niet alleen uw leven leuker, maar ook langer. Besef dat niets per se goed óf slecht is, dat zijn alleen maar afspraken met uzelf en de mensen om u heen. Bepaal daarom zelf hoe u over iets denkt. En het grote voordeel: positiviteit trekt positiviteit aan.

10. Alles komt goed

Somt lijkt dat niet zo, maar het is echt waar dat (na wat tijd) uiteindelijk alles goed komt. Houd dat voor ogen als u het even niet zit zitten.

Vertidesk gaat voor een vitale werkplek en gelukkig werknemers zijn daar een belangrijk onderdeel van. Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen? Stel ze gerust!