Ziekteverzuim kan uw bedrijf veel geld kosten, want een zieke werknemer kost gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris! En u bent wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. U wint dus veel wanneer uw medewerkers vitaal door het leven gaan. Maar hoe dringt u het ziekteverzuim terug?

1. Let op signalen ziekteverzuim

Wanneer u deze signalen vroegtijdig herkent, kunt u samen met de werknemer op zoek gaan naar een oplossing en zo uitval voorkomen. Heeft een werknemer bijvoorbeeld last van werkstress? Dat herkent u onder andere aan dat hij moeite met concentreren heeft, prikkelbaar is, geen uitgeslapen indruk maakt of het overzicht compleet kwijt lijkt te zijn. Of heeft uw medewerker last van fysieke klachten en klaagt hij veel? Dan zit hij misschien niet goed achter zijn bureau. Dit alles hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat er straks sprake is van (langdurig) ziekteverzuim, maar het betekent wél dat er iets aan de hand is.

2. Zorg voor een goed ziekteverzuimbeleid

Daarmee richt u zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Let ook op preventie, zoals we al bij punt één aangaven. Stel een protocol op en vermeld de spelregels bij ziekte. Bijvoorbeeld bij wie men zich moet ziekmelden en hoe het dan verder gaat. Registreer vervolgens alles, om in kaart te brengen wat de oorzaken, frequenties en verzuimduur zijn. Deze uitkomsten kunt u vervolgens gebruiken om een plan van aanpak te maken.

3. Maak het onderwerp bespreekbaar

Werknemers vinden het juist fijn als u vraagt hoe het met ze gaat. Op deze manier geeft u aan dat u geïnteresseerd bent. En luister ook oprecht. Wanneer u weet wat er speelt op de werkvloer en bij uw werknemers, kunt u daar proactief op inspelen. Hebben ze bijvoorbeeld behoefte aan meer groen op de werkvloer, gezonde alternatieven tijdens de lunch of een ergonomische bureaustoel? Inventariseer de wensen en geef ook gehoor.

4. Creëer een prettige werksfeer

Is de sfeer goed? Of worden medewerkers buitengesloten en is er sprake van wrijving? Werknemers zullen zich minder snel ziekmelden als de sfeer op het werk prettig is. Zorg ook dat de werkplek zelf een goede én veilige plek is. Is de temperatuur goed, is er voldoende frisse lucht, genoeg daglicht en heeft men een goede werkhouding? Dit zijn allemaal elementen die meespelen bij de vitaliteit van uw werknemers.

5. Geef het goede voorbeeld

Want een goed voorbeeld doet volgen. En een slecht voorbeeld dus ook. Als u veel dagen verzuimt, dan denken uw medewerkers dat het normaal is. Natuurlijk kunt u niet werken als u griep heeft, maar door een keer verkouden op het werk te verschijnen laat u zien dat verzuim soms ook een keuze is.

Bent u benieuwd hoe wij uw werkplek vitaler maken? Laat dan hier uw gegevens achter of vraag direct een proefplaatsing aan!