Wist u dat gezond lunchen onze werkprestaties bevordert? Uit onderzoek blijkt dat bij werknemers die minimaal vier keer per week verse groenten en fruit aten, de productiviteit op de werkvloer gemiddeld met 20% steeg! Daarnaast zorgt gezond eten er ook nog eens voor dat het ziekteverzuim afneemt. Maar is een uitgebalanceerde, gezonde lunch neerzetten niet erg ingewikkeld en tijdrovend? Dat broodje kroket bij het lunchbuffet smaakt goed én pakt lekker weg. In dit blog laten wij u zien dat gezond eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat het vooral erg lekker is!
Vele voordelen van gezond lunchen
Een gezonde lunch kent nog meer voordelen:
- Geen last van een middagdip
- Genoeg energie om de middag door te komen
- Geen trek tot aan het avondeten
- U voedt uw lichaam met goede voedingsstoffen.
Hoe stel ik dan een gezonde lunch samen?
Ga voor een goede basis: volkoren brood, -granen of peulvruchten (wist u dat de pinda ook een peulvrucht is?). Volkoren producten bevatten de hele (vermalen) graankorrel en dat zorgt voor onder andere meer vezels en B-vitamines (goed voor ons geheugen!). Peulvruchten zijn een mooie plantaardige bron van eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. En al deze goede stoffen houden ons lichaam én geest scherp.
Kies alle kleuren van de regenboog
Kleurrijk eten ziet er niet alleen extra feestelijk op uw bord uit, maar is ook belangrijk omdat iedere kleur weer voor andere belangrijke voedingsstoffen staat. Bijvoorbeeld de oranje kleur van wortels: bèta-caroteen zorgt voor deze karakteristieke keur en is onder meer belangrijk voor ons gezichtsvermogen. Top de basis af met rauwkost naar keuze en eventueel wat noten, zaden of pitten. Een broodje kaas maakt u extra lekker door deze ook te beleggen met tomaat, sla, komkommer en walnoot. Dat kost u weinig extra moeite en levert veel smaakplezier én energie op!
Kook in het weekend of ’s avonds ‘te veel’ eten
Want dan heeft u meteen een extra portie om mee te nemen naar het werk. Een grote pan soep bijvoorbeeld, smakelijk én verwarmend in de koude wintermaanden. Biedt uw kantine geen kookplaat of magnetron, dan neemt u de soep gemakkelijk mee in een goede thermosfles. Kook ook standaard wat extra pasta, linzen of rijst. Dan hoeft u deze alleen maar aan te vullen met uw favoriete groenten, een hand noten en bijvoorbeeld wat zuivel of een eitje. Et voilà! U heeft een voedzame lunch, waar menig collega (ja, ook die met dat broodje kroket) jaloers naar kijkt.
Schroom niet uw favoriete boodschappen door te geven
Is de lunch centraal geregeld op kantoor, maar merkt u dat u toch blijft hangen bij de standaard boterham met hagelslag en wilt u eigenlijk wel wat meer variatie in uw dagelijkse lunch? Geef dat gewoon door. U zult zien dat verandering van spijs juist ook uw kantine en collega’s inspireert tot andere, gezondere lunches.
Vergeet naast goed te eten ook niet goed te drinken!
Maar liever niet teveel tijdens de lunch, want dat vertraagt onze spijsvertering, waar u weer last van kunt krijgen. En wist u dat wij vaak het treksignaal verwarren met het dorstsignaal? Heeft u net gegeten en denkt u weer trek te hebben? Drink dan eerst één of twee glazen water, vaak verdwijnt het ‘trekgevoel’ binnen enkele minuten.
Gaat u de uitdaging aan om uw lunch én die van uw collega’s gezonder te maken? Zodat u lekker en voedzaam eet, u samen vol energie de dag door komt én de productiviteit op de werkvloer verhoogd? Of heeft u hier nog vragen over? Vertidesk gaat voor een vitale werkplek en wij stimuleren gezond leven en werken, stel ze gerust.