Medewerkers die zich prettig en thuis voelen op de werkvloer, werken met meer plezier en vaak ook effectiever. Daar zijn de meeste werkgevers en interieurspecialisten het tegenwoordig over eens. De juiste en gezonde inrichting van de werkomgeving is belangrijk. Vertidesk zet zich al jaren in voor de gezonde werkplek. Naast meubilair, raambekleding, vloeren en beplanting is er de laatste jaren steeds meer oog voor een ander aspect van de inrichting: het kleurgebruik. Voorheen waren kantoren vaak saai-wit of inspiratieloos-grijs, tegenwoordig zien we de werkomgeving steeds vaker als een ruimte die ook kleur verdient. En terecht; want kleuren doen veel voor onze gemoedstoestand. Waarom zouden we er alleen thuis veel aandacht aan besteden?

Wit en grijs zijn rustige kleuren en daarom waren ze van oudsher een veilige keuze voor de werkomgeving. Afleiding kon immers niet goed zijn voor de concentratie. Tegenwoordig denken we daar anders over: we stimuleren werknemers om van tijd tot tijd de afleiding in hun werk te zoeken of om in de pauze de natuur op te zoeken en frisse lucht op te snuiven. De juiste kleuren maken ons vrolijker, rustiger of ze brengen ons in een prettige stemming. Daar waar mensen zich prettig en thuis voelen, werken ze ook beter. Logisch dat het kleurgebruik op de werkomgeving vandaag de dag meer aandacht krijgt.

Kleur is goed, evenwicht is belangrijker

Kleuren kunnen onze stemming positief (maar ook negatief) beïnvloeden. Het op een juiste manier toepassen van kleurgebruik luistert nauw. Het is als met zoveel: zodra er “te“ voor staat, is het vaak niet goed. Teveel verschillende kleuren zullen onze hersenen overladen met prikkels en dat komt de concentratie niet ten goede. Interieurspecialisten en stylisten geven het advies om evenwicht in het kleurgebruik na te streven. Vaak adviseren zij een rustige basiskleur en daar voegen ze dan een duidelijke accentkleur aan toe. Deze kleur kan bijvoorbeeld terugkomen op de wand, in de keuze van de vloer, in het meubilair of in accessoires zoals kantoorbenodigdheden of schilderijen. Welke kleuren werken het best?

Neutrale kleuren geven rust, geborgenheid en concentratie

Rustige kleuren bevorderen de concentratie over het algemeen. Bijvoorbeeld blauwtinten en minder uitgesproken kleuren zoals groen en bruin. Zorg voor afwisseling, maak het niet te blauw of groen. Breng het kleurpalet in evenwicht, maak het gezellig. Kleuren die hierop aansluiten zijn bijvoorbeeld bruin, beige of de meer warmere wittinten. Felle, harde wittinten maken het koud: dit voelt juist niet geborgen aan.

Uitgesproken en felle kleuren voor energie en kracht

Wie tijdens zijn werk vooral geprikkeld en energiek wil worden zal zich thuis voelen bij de meer uitgesproken tinten. Kleuren die prikkelen zijn vaak te zien in de salesgerichte organisaties. Rood geeft bijvoorbeeld energie en activiteit. Denk bij uitgesproken kleuren niet alleen aan schreeuwende kleuren maar ook aan de vergrijsde tinten. Dus naast knalrood bijvoorbeeld tinten als wijnrood of oranje. Ook deze geven energie!

Geel zal de creativiteit prikkelen en stimuleren

Geel is een meer prikkelende kleur; het zet mensen en gedachten in beweging. Een kleur die logischerwijs vaak terug te zien is bij creatieve beroepsgroepen zoals design, reclame en vormgeving. Enige terughoudendheid bij het gebruik van geel is zeker verstandig. Een geheel kanariegeel interieur kan behoorlijk op je afkomen.

Natuurtinten doen het goed op de werkvloer

De natuur heeft een goede en vaak rustgevende werking op de mens. Een op de natuur geïnspireerd interieur, een zogenaamd biophillic design, is sterk in opkomst. Kleuren uit de natuur doen het vanwege hun rustgevende karakter ook goed op de werkplek. Houtkleuren en zandtinten geven over het algemeen een warm, huiselijk en veilig gevoel. De combinatie met de eerder genoemde warme groentinten wordt vaak gemaakt.

Elk mens is anders, iedere inrichting van de werkomgeving gelukkig ook. De kleurkeuze op de werkplek is heel persoonlijk maar ook bepalend. Bij Vertidesk werken we voor een totaalinrichting graag samen met interieurarchitecten en kleurspecialisten. De gezonde werkplek verdient wat ons betreft zeker kleur; het is belangrijk u goed te laten adviseren.