Biophillic Design; u heeft er misschien van gehoord, maar weet niet precies wat het is. Biophillic Design (in het Nederlands: biofilie) speelt in op de behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dat klinkt misschien ‘zweverig’, maar deze term is enorm in opmars. Zo toveren we onze interieurs maar al te graag om tot ‘Urban Jungles’. Onderzoek toont aan dat een biofilische omgeving stress verlaagt en positief werkt op de gezondheid. Dat is interessant, want vitale werknemers zijn gelukkiger én productiever.

Natuur staat centraal

Biophillic Design is als volgt in te delen: direct contact met de natuur, indirect contact met de natuur en het beleven aan plaats en ruimte. Natuurlijke materialen én vormen dragen bij aan de beleving. Door het creëren van natuurlijk licht, zicht op buiten, binnentuinen, waterelementen en veel ramen, voelt 88% van de werknemers zich vitaler! Mensen kunnen zich beter concentreren en de verbondenheid met collega’s is toegenomen.

Top 5 Biophillic Design op werkplek

We weten al jaren dat de natuur een positief effect heeft op ons, de wetenschappelijke bewijzen stappelen zich op. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de meest gewilde elementen op kantoor. In de top vijf staan:
1. Natuurlijk daglicht
2. Planten (binnen)
3. Rustige werkruimte
4. Zeezicht
5. Natuurlijke kleuren

Minimale middelen – groots effect

Helaas heeft bijna de helft van de mensen op dit moment geen natuurlijk daglicht op de werkplek. En het ontbreekt bij ruim van de helft van de werkplekken aan planten. Een (extra) raam of zeezicht realiseert u niet zo makkelijk, maar meer planten in het kantoor natuurlijk wel. Dat kan door simpelweg een trip naar het tuincentrum of u geeft alle zorg uit handen en huurt een kantoorbeplanting-expert in.

Positieve effecten van planten op de werkvloer

Want wist u dat planten het welzijn van uw medewerkers met 47% verbeteren? Ze werken stressverlagend en helend. Dat maakt dat we gemiddeld 10-15% productiever zijn. Daarnaast profiteert u van gunstige eigenschappen als luchtzuivering en luchtbevochtiging. Maar planten zijn natuurlijk ook sfeermakers én dempen geluid, waardoor (met name) grote ruimtes met veel harde materialen prettiger aanvoelen.
Past u al Biophillic Design toe in uw kantoor? Of bent u benieuwd hoe u met behulp van kantoormeubelen uw werkplek vitaler maakt? Neem dan hier contact met ons op!