Een goede werksfeer is niet vanzelfsprekend. En wist u dat de werksfeer grote invloed heeft op de prestaties van uw onderneming? Een slechte werksfeer gaat vrijwel altijd gepaard met een hoog ziekteverzuim én veel personeelsverloop. Daarnaast ontbreekt het medewerkers vaak aan energie, voelen ze zich niet geroepen om taken van elkaar over te nemen, een uurtje extra te werken en zijn ze minder creatief. Wat kunt u dan doen om de werksfeer te verbeteren? Of nog beter: hoe creëert u een beter renderende bedrijfscultuur? Wij geven vier tips.

1. Bepalende communicatie

Communicatie is allesbepalend voor een bedrijf. Intern én extern. Wat vertelt u wel en wat juist niet? Viert u successen? En niet te vergeten, deelt u fouten? Het is belangrijk om uw medewerkers mee te nemen in het (bedrijfs)verhaal, uw visie. Deel niet alleen maar mee, maar leg ook uit. Zo creëert u meer begrip.

2. Ga in gesprek

Zie de beoordelings- of functioneringsgesprekken niet alleen als een verplicht nummer, maar ook als basis voor uw onderneming. Inhoudelijk sterke beoordelingen laten het zelfbewustzijn van medewerkers groeien en daarmee ook het respect en de tolerantie voor collega’s. En mensen die zijn gewend aan het krijgen van inhoudelijke feedback, kunnen beter omgaan met veranderingen.

3. Veiligheid op de werkvloer

Hoe gaan u en uw collega’s om met fouten? En kan iedereen zijn mening uiten of juist niet? Als u het belangrijk vindt dat uw medewerkers een stem hebben, is het noodzakelijk dat zij zich veilig voelen. Want wanneer men wordt afgerekend op een fout of ‘afwijkende’ mening, wil niemand zijn mond open doen. Deel elkaars successen en fouten, op deze manier staat u stil bij elkaars ontwikkeling. Daardoor ontstaat er ook trots in de onderneming.

4. Ontspan

Hoe ontspannen de werknemer, des te beter worden zijn of haar prestaties. Dat zit hem in de kleinste details, zoals een sfeervol ingericht kantoor, een goed gevulde kantine of een comfortabele werkplek. En vergeet ook informele activiteiten niet, want als u elkaar buiten het werk ook een beetje kent, kunt u vaak beter samenwerken.

Wilt u meer weten over hoe de juist kantoorinrichting bijdraagt aan een beter werksfeer? Of wilt u de voordelen van een ergonomische bureaustoel zelf ervaren door een proefplaatsing bij u op kantoor? Neem dan contact met ons op.